Postet den

Det papirløse kontor – nu kan du!

Det ikke helt papirløse kontor
Her et eksempel fra Norge i år 2000 – ser der sådan ud på jeres kontor i dag?

Kan du huske, dengang computerne begyndte at vinde indpas, og man talte om, at vi nu kunne se frem til “det papirløse kontor”? Eller måske har dine forældre eller mere erfarne kolleger talt om det?

Efterhånden blev det papirløse kontor jo lidt af en vittighed, for faktisk er papirforbruget øget i takt med, at computerne har hjulpet til at producere mere information, samtidigt med at flere, bedre og billigere printere har gjort det muligt at lave smukke print af den på et øjeblik. På trods af mange kampagner for at “spare regnskovene” fortsætter danske virksomheder og organisationer med at bruge papir til alt muligt den dag i dag. Også til ting, som faktisk let kunne være delt elektronisk.

Den nye tid

Men visionen lever endnu, og med internettet blev et stort skridt taget i den rigtige retning, for med internettet behøver man ikke at printe alle de informationer, man finder – man kan bare linke til dem. Efterhånden bevæger alt andet sig ind på det samme spor: servere og software placeres på internettet, eller i skyen, som det nu hedder, og der har hidtil blot manglet to skridt mere:

  1. Systemer og software skal hjælpe til at samle trådene, så information er umiddelbart tilgængelig i den rette sammenhæng. Det vil sige, at man skal have tværgående samarbejdssystemer med indbygget håndtering af dokumenter – som man nu har fået med Bitrix24.
  2. Medarbejderne skal vænne sig til at arbejde på en anden måde. Og her har Dmitry Davidov fra Bitrix for nyligt skrevet et spændende blog-indlæg, der hjælper dig i gang: Taking the First Steps to a Paperless Office.

Godt begyndt

Hvis du er med på idéen om det papirløse kontor, så prøv engang at følge Dmitrys råd og start med at beskrive nogle af de arbejdsgange, I har i jeres virksomhed – og hvordan papir og udskrifter indgår i dem. Microsoft Visio Pro er et godt værktøj til dette, og det kan du få som en gratis demo i en måned – og du kan købe det online for en meget lav pris.

Dernæst, vælg de områder ud, som ser ud til at kunne spare mest papir. Og begynd at tænke over, hvordan arbejdsgangene kan gøres papirløse, f.eks. ved hjælp af et passende samarbejdsværktøj. Bitrix24 er gratis for op til 12 brugere, større udgaver kan købes for meget beherskede priser.

Og derefter videre i samme ånd

Processen derefter må afhænge af, hvad du finder frem til, men Dmitrys forslag om at involvere en konsulent kan være nyttigt for mange – så kan du bedre koncentrere dig om dine øvrige opgaver, imens du også kommer videre med denne, og du får indspark fra en person, der kan se det hele udefra og dermed bedre se gennem det net af gamle vaner og “selvfølgeligheder”, der styrer dagligdagen i de fleste virksomheder.

Og husk, det vigtigste råd ved næsten enhver forandring i en virksomhed: gør det i små trin, se hvordan det går og juster efter behov, så et trin mere, og så videre. Og involver alle parter reelt i løsningen – lad dem foreslå og kommentere, og lyt og ret ind efter hvad du lærer af dem.

Så kan det nemt ende med at du ikke bare sparer en del af papiret væk, men samtidigt også får en mere effektiv arbejdsgang, og dermed en støre medarbejdertilfredshed, og at du får skubbet gang i en ny kultur, hvor det er samarbejdet og værdien af information, der er i højsædet, snarere end rutinemæssigt print og arkivering.

God fornøjelse! Og husk – vi hjælper gerne.

Related Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *