Postet den

Kunstig uintelligens – Slaget om fornuften

Automatisering

Hjælp! Jeg er blevet automatiseret! Eller i hvert fald udsat for en automatisering – på det forkerte område. Et slag om fornuft. Og det var mig, og fornuften, der tabte slaget.

Hvad skete der?

Jo, jeg ville oprette en ny gruppe i LinkedIn. Det var første gang, jeg gjorde netop dét i LinkedIn, så jeg fulgte omhyggeligt instrukserne på skærmen, efterhånden som jeg bevægede mig gennem processen. På et tidspunkt blev jeg så bedt om at invitere nogle mennesker, som kunne blive medlemmer af gruppen. God idé, tænkte jeg, for hvad skal man med en gruppe uden medlemmer?

Først slog det mig, at brugerfladen var lidt upraktisk – helt uden STP, Straight Through Processing – da jeg ikke kunne se en liste over mine kontakter men i stedet selv skulle skrive deres navne, eller lidt af dem, hvorefter de blev søgt frem automatisk. Så jeg måtte åbne et vindue mere med mine kontakter i, liste dem, jeg ville invitere, og skrive deres navne i invitationsvinduet. Og dette altså ét navn ad gangen.

Derpå slog det mig, lidt hårdere, at jeg kun kunne invitere et begrænset antal i samme ombæring. Det fandt jeg ud af, da det gik op for mig, at de navne, jeg omhyggeligt sad og tastede ind, simpelthen forsvandt fra skærmbilledet igen, uden at jeg blev gjort opmærksom på det.

Nå, men så kunne jeg jo bare invitere nogle, derpå nogle flere osv., hvilket jeg gik i gang med, og så blev jeg slået igen – denne gang knock-out! For en automatisk mekanisme i LinkedIn gjorde, at jeg pludseligt ikke kunne taste mere, derpå forsvandt skærmbilledet, så fik jeg at vide, at jeg skulle logge ind på ny, derpå at jeg havde udvist en mistænkelig adfærd, og at det var imod reglerne at bruge et program til at lave masse-søgninger i LinkedIn med, og, endeligt, at min konto var blevet “begrænset”.

Det sidste betød, oversat til brugersprog, at kontoen var blevet spærret, så jeg nu ikke kan logge ind.

Tilsyneladende har nogen altså fundet på en ”smart” algoritme, der overvåger brugeradfærd og automatisk udelukker de brugere, der i virkeligheden ikke er mennesker, men automater, der skal tømme LinkedIn for data.

Så nu er jeg altså blevet en automat. Det har LinkedIn brugt deres krudt på at automatisere sig frem til at tro. Men den kluntede brugerflade kunne man ikke bruge tid på at automatisere. Så man har nu en proces, der er besværlig og ender med en fejl og en frustreret bruger.

Og det minder mig om det gode Lean IT-råd: først skal processerne optimeres, derpå automatiseres. Ellers får man nemt samlet en masse automatiske ting sammen, der står og spytter fejl og fornærmelser ud mod brugerne i ét væk.

Nu håber jeg så på, at de ikke har automatiseret hele deres kundeservice, og at et menneske snart læser den mail, jeg har sendt til dem, så jeg kan komme videre med den nye gruppe – som jo egentligt var, hvad jeg var i gang med…

Related Posts

7 tanker om “Kunstig uintelligens – Slaget om fornuften

  1. Så er jeg på LinkedIn igen. Det tog kun ca. 11 timer fra jeg blev smidt ud, til jeg igen kunne komme på. Og der er (hidtil) ikke kommet nogen forklaring, men man kan da håbe, at nogen kigger på problemerne og retter op.

    1. Jeg skylder nok at give en opdatering på status: Jeg fik, et døgns tid efter ovenstående kommentar, en mail fra LinkedIn’s support, der grundlæggende skuffede ved at fortælle mig, at der skam ikke var noget problem, så vidt de kunne se, og at jeg skulle forsøge at slette mine cache’s. Hmm… Jeg har andre eksempler fra for nyligt, hvor supporten ikke kan se – eller ikke kigger efter – hvad der egentligt er hændt for den kunde, der har problemer. Tilsyneladende mangler der i service management-systemet en simpel rapport over hændelser? Temmeligt absurd, da BI- og rapportering er udviklet til op over skorstenen, men tilsyneladende ikke fungerer i praksis i support-organisationer. Der ligger vist et potentielt blog-emne gemt her 🙂 Noget med, hvordan man kan bruge BI til at forbedre flowet i supporten. Det er Lean, ITSM og BI i én og samme sætning.

  2. Tja – Jeg har prøvet det samme – Hovedproblemet er at Linkedin ikke fortæller hvad man forventes gøre og forventes IKKE gøre (for at sikre mon SPAM-robotters misbrug af grupper) – så derfor (når man ikke kender reglerne man bliver bedømt af LinkedIn efter) bliver man pludselig til en mulig “Kriminel” i LindedIns øjne. INFPORMATION om HVAD man skal GØRE og IKKE GØRE mangler… 🙂

    1. Hej Henrik, det er nok rigtigt. Bruger-“venligheden” er det store problem her. Men det samme er afstanden mellem leverandør/producent og bruger – ingen har tilsyneladende besværet sig med at finde frem til Voice of Customer (VoC) og således lave et koncept, der kan accepteres af brugerne. Information er én ting – og meget væsentlig, det er jeg enig i – men selve flowet halter, og dér kunne en værdistrømsanalyse have hjulpet.

  3. Der er stadig eftervirkninger: i en række grupper har jeg, på trods af gruppeindstillingerne, der siger det modsatte, ikke ret til at skrive kommetarer direkte. De går i stedet til godkendelse hos administratoren, der typisk ikke aner, hvad der foregår. Mystisk! Men måske skyldes det hele min kritik af NSA mfl. i blog-indlægget “Hemmeligt – for hvem?”. Jo jo, man har grund til at mistænke, at alt, der kommer fra USA er involveret i skandalen! 🙂

  4. En beslægtet diskussion på Version 2 fulgte i kølvandet på en kronik i Politiken af Rolf Molich – særligt med fokus på brugerfladen og det tvangsmæssige i den offentlige digitalisering.

  5. […] have discussed this earlier in Danish in No Crisis-bloggen and in the LinkedIn group Dansk Lean […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *