Postet den

Brevkasse: Har Lean nogen fremtid eller er det ved at fade ud?

Flow

Jeg har jo egentligt ikke nogen brevkasse, men jeg får alligevel sommetider henvendelser om diverse emner, der optager folk. I går fik jeg således en mail med bl.a. et spørgsmål i stil med ”har Lean nogen fremtid – eller har det toppet?”

Det er jo et interessant spørgsmål, som jeg straks besvarede, men som jeg nu har tænkt videre over.

Lean som idé

Det er et umiskendeligt faktum, at der i erhvervslivet jævnligt dukker nye fikse idéer op om, hvordan man på én gang kan tjene flere penge og samtidigt spare på omkostningerne, med bedre produkter og gladere kunder til følge. Sommetider er det næsten for godt til at være sandt, og ganske ofte ender forsøgene på at implementere disse idéer med, at de stille og roligt fordufter igen og glemmes – eller huskes som endnu et af de forbedringsprojekter, der slog fejl.

Lean har eksisteret i en del år nu, men det var nok først i start-90’erne, at udbredelsen rigtigt tog fart. Efter at have huseret i bilindustrien begyndte det nemlig at sprede sig til andre brancher, og fra at have været koncentreret om selve produktionen rykkede det efterhånden også ind i salg og marketing, produktdesign, service og support. Og man begyndte at se Lean-projekter i sundhedssektoren, på offentlige kontorer og mange andre steder, der var omtrent så fjernt fra bilindustrien, man kunne komme.

I Danmark startede det givetvis lige så tidligt for nogle få, fremsynede virksomheder, men først lidt inde i dette årtusinde begyndte det at gå stærkt. Netop nu er der mange projekter i gang, men der begynder også at være temmelig mange mennesker, der har været igennem det og set det fejle.

Hvorfor det ofte fejler, er et meget interessant emne, som jeg vil komme ind på i en senere blog, med udgangspunkt i tanken om, at det faktisk ikke behøver at gå så galt. Her og nu vil jeg blot pointere, at man ikke kan forvente at få det dobbelte for det halve, punktum. Det har været anført i mange bøger om Lean, og mange konsulenter har sagt noget sådant, men intet kommer af intet – det kræver en indsats og ikke mindst en dedikation til idéen.

Lean som bølge

Når en bølge ruller over erhvervslivet, når den på et tidspunkt et sådant omfang, at det kan være svært at holde væksten i udbredelsen på et stadig stigende niveau. Så tager væksten af, og antallet af projekter begynder efterhånden at falde. Men dét er ikke i sig selv et udtryk for, at interessen for idéen er ved at forsvinde. I stedet indikerer det, at alle frontløberne allerede har været der, har gjort det, og at en stor del af de, der dermed blev overbevist om idéens lødighed, nu også har afprøvet den. Derefter vil flere virksomheder komme til i et mere afdæmpet tempo.

Som et eksempel på en sådan bølges lange liv kan nævnes ISO 9001, der i starten af 90’erne var det store hit, og i dag er skubbet noget i baggrunden, men hvor der stadig er virksomheder, der går i gang med en sådan proces, f.eks. i forbindelse med nye, internationale samarbejder eller egne organisatoriske ændringer.

Lean er meget langt fra at være nået dertil, så alene ud fra statistikken må det forventes at den bølge fortsætter i en rum tid endnu.

Nogle virksomheder begynder dog at blive lidt bekymrede, fordi antallet af rapporter om fejlede Lean-projekter vokser. Samtidigt vokser antallet af rapporter om projekter, der indledningsvist gik godt, men hvor det hele alligevel gik i sig selv igen. Dette vil uden tvivl få nogle af de bekymrede virksomheder til at holde sig helt væk fra Lean. Denne effekt må forventes at stige, hvis ikke flere virksomheder, der har været igennem et Lean-projekt, finder ud af, hvordan de skal fastholde de gode resultater, de lagde ud med.

Også dette emne vil jeg vende tilbage til i en senere blog – der er umiddelbart flere ting, man kan gøre, og det kræver egentligt ikke så forfærdeligt meget at vende udviklingen. Grundlæggende set er problemet ofte forårsaget af, at man netop har set Lean som et projekt, og derfor holdt op med at interessere sig for det, da projektet sluttede. Klart nok ikke den rigtige måde at skabe varige forandringer på!

Lean i fremtiden

Fremtiden for Lean er, i hvert fald de næste mange år, således stukket ud: mange af de virksomheder, der allerede har prøvet det, uden held, vil prøve igen på en ny måde, hvor de forsøger at gøre det mere rigtigt. Dette er allerede i gang mange steder. Mange af de, der endnu ikke har prøvet, står på spring og kan drage fordel af det store udbud af Lean-konsulenter, der findes i dag, samt erfaringerne fra andre virksomheder og feltets ”guruer”, som bestemt ikke har udspillet deres rolle endnu – tværtimod, med adgangen til stadig mere empiri bliver guruernes opgave fremover at hjælpe til med at anvise vejen gennem de problemer, pionererne oplevede.

Lean vil også få følgeskab af Six Sigma i nogle virksomheder, ITIL i mange virksomheder og uden tvivl en række af yderligere metoder til ledelse, procesforbedring og kvalitetsforbedring. En god ting ved Lean er nemlig, at det kan kombineres med de andre idéer, så det er ikke et spørgsmål om enten-eller, men både-og.

For konsulenter på området bliver konkurrencen hård om de almindelige opgaver omkring implementering/transformering/projekter, mens der bliver rift om de, der kan fortælle hvordan man undgår at få fiasko med Lean-bestræbelserne. Og konsulenter, der samtidigt kender til Six Sigma, ITIL mm. og dermed kan hjælpe virksomhederne til at få det hele til at hænge sammen, bør blive særligt eftertragtede.

Således dagens spådom! Lad os se, hvad der kommer til at ske, men indtil videre er der bestemt ikke noget, der tyder på, at Lean står over for sit umiddelbare endeligt.

Related Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *