Postet den

Hemmeligt – for hvem?

Spionage og overvågning

Det er måske lidt i kanten af The No Crisis Companys virkefelt, men jeg har lige dette i tankerne, og mon ikke det kan være interessant for nogen?

Internettet, telefonnettet, mobilnettet, Wi-Fi-netværk – alt er netværk i dag; intet er selvstændigt.

Alt er kædet sammen, hvilket, realistisk set, betyder at diverse elementer i kæden kan få adgang til andre elementer. Eller i dagligdags-sprog: folk kan hacke, spionere og stjæle fra din pc.

I gamle dage, før internettet, skulle spioner helst have fysisk adgang til din virksomhed for at kunne spionere mod den. Måske kunne de tiltuske sig adgang til breve, der blev sendt til og fra din virksomhed, men de kunne ikke så let få hul igennem til interne diskussioner og mødereferater. James Bond kunne muntre sig med en fiks lomme-kopimaskine og et kamera indbygget i et armbåndsur, men ikke alle spioner havde sådanne smarte finurligheder, og ikke alle var til stede hos dig (om natten, mens du spiste frokost osv.), men måtte forsøge at gætte sig til din hverdag og dine beslutninger ud fra fjernere indikationer.

Netværket – internettet – har ændret alt dette. Internettet har, sammen med bevidste og ubevidste huller og bagdøre i de programmer, du bruger, givet både NSA og andre af USA’s myndigheder, samt givetvis også mange andre landes myndigheder (inklusive de danske?) adgang til dine allermest fortrolige data.

Rockbandet Bifrost sang engang om ”Når verden bliver min verden”, hvordan der så ikke ville findes nogen superagenter, fordi der ikke fandtes nogen hemmelige dokumenter. Hmm… Måske blev det så aldrig Bifrost’s verden, for der er masser af hemmeligheder, og en sand sværm af agenter. De er overalt, og nogle af dem er regeringsstøttede, andre er støttet af kriminelle, atter andre blot børn, der leger.

Vi ved nok alle, om vi har gjort os det klart eller ej, at nogle lande i verden gør en stor indsats for at få eller bevare en dominerende position. USA er verdens politibetjent, men også verdens største økonomi, og begge dele retfærdiggør ifølge politikere (ikke mindst Obama, jfr. hans seneste udtalelser) at alle love og regler bliver brudt af myndighederne.

Ingen skal stå til ansvar for regeringers brud på love og regler, og man finder uden tvivl masser af samarbejde på tværs af lande og regeringer – som i sagerne med atomvåben i danske farvande og CIA-overflyvninger af fanger gennem dansk luftrum. Masser af samarbejde, måske mere end her antydet, og masser af underforståede trusler. Måske må verden bare finde sig i disse mafiametoder fra de store staters side? Måske er det så fedt at Kina vil lægge 13 milliarder i investeringer i Danmark og at USA vil forfremme Anders Fogh til en international toppost, at dét kan lukke munden på eventuel kritik af deres efterretningsmetoder?

Hvad blev der af Echelon? hvad bliver der af PRISM? Og hvilke andre spionageaktiviteter foregår om ørerne på os, uden at nogen gør noget ved det? Er cloud i USA sikker? Er cloud i Europa sikker? Er en private cloud sikker, hvis den måske endda ligger på en server i din egen kælder? Svaret er nej! Desværre er intet sikkert i dag. Alle bliver afluret, ingen kan have nogen hemmeligheder – og ingen gør noget ved problemet.

Jeg er ikke sikkerhedsekspert, og jeg kan ikke tilbyde rådgivning på området. Men jeg vil foreslå, at man begynder at tale åbent om risici – at man tager spionage med ind i analyser af muligheder og planer for udvikling af virksomheden. Man kan nok regne med, fuldt ud, at man bliver overvåget gennem internet og software fra USA og andre steder.

Om det så er rockerne, den italienske mafia, den ene eller anden efterretningstjeneste, nogle kloge børn eller en helt femte gruppering, der er den reelle trussel, det kan vist være ligegyldigt, eller hvad? Faktum er, at intet kan skrives ind i et pc-program, en email eller en fax, intet kan tales om i telefonen eller et andet offentligt (!) sted, uden at nogen kan forventes at lytte med. Desuden kan der være mikrofoner, aflytning gennem vinduers vibrationer og mange andre finurlige modeller, ligesom pc’er og mobiltelefoner i hemmelighed kan få tændt deres mikrofoner og lytte med. Så hvis man forsøger at udvikle virksomheden i hemmelighed, skal man måske gøre dette i et rum uden vinduer, hvor alle elektroniske apparater er bandlyst. Eller man kan bare gå efter at eliminere visse risici, og så acceptere, at visse andre stadig er der og potentielt kan ruinere virksomheden.

Bolden er nu givet op – jeg håber på seriøs debat og gode idéer til, hvordan man kommer videre herfra!

Related Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *